sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Rakennuslupaa etsimässä


Rakennuslupa jonka meidän piti alkujaan saada jo ennen kesää odottaa vielä saapumistaan. Vaikka jätimme korjatun hakemuksen sisään kaupungin virkamiehen meille ilmoittamana päivänä, ei sitä ehdittykkään käydä läpi ennen rakennuslautakunnan kokousta. Eipä niin sitten käynytkään, joten 17.9. on seuraava kokous jossa toivomme että hakemuksemme käsitellään ja hyväksytään. Työmaa on nyt seissyt parisen viikkoa koska maatyöt jotka maisematyöluvan puitteissa voidaan tehdä on saatu valmiiksi.

Pitää nostaa hattua Ramatekin pojille, tekivät nopeaa työtä ja näyttää myös maallikon silmin hienolta :) Myös valvojamme sanoi että on kyllä hyvää ja hienoa jälkeä tehty. Kävimme perheen "oman valvojan" eli vanhemman tyttäremme kanssa kurkkaamassa työmaata sunnuntaina, ja sorapeti oli sen verran tasainen että ei edes lähelle uskaltanut mennä kävelemään.
Perheen oma valvoja pitää näkeämstään
Hyvä että edes joku menee niin kuin pitää ja toivotaan että näin myös jatkuisi. Pientä sydämmentykytystä on viime viikkoina aiheuttanut uusin laskelma maatöitten (ja koko hankkeen) kustannuksista: louhintamäärä "yllätti" ja hintaa tullut kuusinumeroinen luku lisää. Mutta on kyllä kuoppa sen näköinenkin!
Putkea pökkää vähän enemmänkin2 kommenttia:

 1. Moikka! Mitä kaikkea maatyötä saa maisematyöluvan turvin rakentaa?

  VastaaPoista
 2. Terve J & H,

  maisematyöluvan turvin saa tehdä MRL 128 §:n mukaisia rakentamista valmistelevia toimenpiteitä. Tämä pitää sisällään puiden kaatoa, louhinta- ja maanrakennustyöt sekä tien rakentamisen sekä muihin näihin verrattavina oleviin rakentamista valmisteleville toimenpiteille. Eli mitään perustuksia tai anturoita ei saa valaa, mutta esim kaikki putkitukset jne voidaan vetää valmiiksi (ei salaojat huom!) Myös itse sorapohjan saa myös tehdä niin valmiiksi, että kun rakennusluvan saa voi seuraavana päivänä aloittaa perustuksen teon.

  Maisematyöluvan turvin ei saa esimerkiksi tehdä salaojia, ei ainakaan Kauniaisissa. Tämä on kuulemma "harmaata aluetta", eli käytännöt vaihtelevat kunnasta toiseen. Lisäksi kannattaa muistaa se, että yleensä tehdään ns. aloituskatselmus louhinannan jälkeen, jolloin kaupungin rakennusvalovonta voi varmistaa että alusta jolle lähdetään täyttöjä tekemään on oikein tehty. Kun maisematyöluvan turvin saa tehdä myös täyttöjä, on rakennuttajan vastuulla tilata nämä tarkastukset tai sitten vaatia maanrakennusurakoitsijaa tilaamaan valvojan joka tekee vaadittavat katselmukset ja pöytäkirjat.

  Maisematyölupa saa lainvoiman 14vuorokauden kuluttua päätöksestä, ellei valituksia ole tullut. Jos on kiire voi maksaa vakuuden ja aloittaa heti, mutta esim. meillä vakuuden määrä oli kuusinumeroinen joten päätimme odottaa että päätös sai lainvoiman :)

  Maisematyöluvalla säästää hurjasti aikaa jos byrokratia hidastaa luvan hakua (tai ei kuvat ole valmiita jne.). Kannattaa tosin muistaa, että jos jostain syystä ei rakennuslupaa saisi niin silloin pitää tontti palauttaa siihen tilaan mikä se oli ennen töiden aloittamista.

  VastaaPoista