tiistai 1. heinäkuuta 2014

Maalämmön ja viilennyksen mietintää

Kuten jo aikaisemmin mainitsin meille on tulossa Lämpöykkösen kautta Viesmannin maalämpöpumppu molempiin taloihin, omaan tulee 12,9kw malli kahdella 130m kaivolla. Tämän näköistä pumppua olisi tulossa:
Viessmann 300-G

Pumppuun tulee myös Viessmanin oma etähallintaboksi nimeltään Vitocom 100, jolla pääsee käsiksi pumppuun esim. iPadiin saatavilla olevalla aplikaatiolla, ja sillävoi esim. säädellä lämpötiloja. Kätevää jos on pidempään poissa ja haluaa varmistaa että takaisin tullessa on oikeat lämpötilat kaikkialla. En tosin tiedä paljonko tätä tulee käytettyä, mutta sain neuvoteltua kaupan päälle joten win-win minulle :) Ohessa kaavio miten tämä systeemi oikein käytännössä toimii:


Tämän kylkeen on tulossa Capito K 1000L kerrosvaraaja. Kerrosvaraajan ideana on se, että varaajan alaosassa olevaa hieman viileämpää vettä käytetään lattialämmityksessä ja samalla se on myös esilämmitettyä vettä jota voidaan käyttää käyttöveden lämmittämiseen. Varaajassa on myös sähkövastukset jos sattuu jostain syystä puhti pumpusta loppumaan ja vesi liikaa kylmenemään.
Capito K -kerrosvaraaja

Näin pitkälle kaikki on aika selvää kauraa, mutta sitten tuleekin vähän hankalampi pähkinä purtavaksi. Alunperin olin miettinyt laittaa digitaaliset termostaatit kaikkiin tarvittaviin tiloihin, mutta nyt kun etenee myös taloautomaation mietintä on ehdotuksena pöydällä erilaisempi ratkaisu. Esimerkiksi Giralta löytyy huonetermostaatteja, jotka toimivat samalla valokatkaisimina. Koska molemmat tarvitaan olisi tämä kaikin puolin paras ja "hienoin" ratkaisu. 

Yksi esimerkki huonetermostaatti/valokatkaisin kombosta


Nyt pitää vain sumplia millä tavalla miettimämme kombinaatio saataisiin toimimaan:
- KNX-pohjainen valopainike ja termostaatti
- Maalämpöpumpun lämpötiedon ohjaus
- Lisäksi hallinta tulossa myös Loxonen miniserveri
Loxone miniserver


Syy miksi tässä on myös otettu mukaan Loxone on se, että Amenan konvektorit mitkä hoitavat viilennyksen eivät ole hallittavissa KNX-väylän kautta. Loxonen järjestelmään saa lisättyä infrapuna-lähettimen, eli sen avulla voin laittaa konvektorit myös etänä päälle (toivottavasti myös automaattisesti ajastimella). On aika mukavaa tulla kotiin jossa ei joka kerroksessa tunnu siltä että olisi saunassa...

Amena WX13MPVH-CWA puhallinkonvektori

Syy miksi tulemme todennäköiseti toteuttamaan taloautomaation Loxonen kanssa on hinta ja järjestelmän helppo ohjelmoinit. Emme tosin itse ohjelmointia tule tekemään, mutta jatkossa jos haluamme muutoksia toimintoihin voimme sen itse tehdä, eikä tarvitse kutsua asentajaa paikalle. Lisäksi Loxonen käyttöliittymä vaikuttaa kilpailijoita loogisemmalta ja helppokäyttöisemmältä.

3 kommenttia:

  1. Hei!

    Mukava kuulla että olette päätyneet Loxonen Miniserveriin.

    Loxonen järjestelmällä ja infrapuna-lisäosalla voi ohjata myös automaattisesti ajastimella puhallinta. Loxone Config -ohjelmalla hoituu ohjelmointi ja sieltä löytyy valmiit lohkot ajastimille.

    Olemme myös julkaisemassa suomenkieliset versiot kännykkä-, web-, project-, ja control-ohjelmista, joten seurailkaahan milloin päivitys on saatavilla.

    Jos tulee kysyttävää niin minuun voi olla yhteydessä.

    Terveisin: Risto Kortetjärvi, Loxone

    VastaaPoista
  2. Moi! Juuri tuollaista ratkaisua olen miettinyt, hyvä että saadaan toimimaan tällä tavalla. Pikkaisen on itse asiassa kysymyksiä, sillä tein project -ohjelmalla hankintasuunnitelman ja lopputulos oli aika erikoinen. Pitäisi mukamas hankkia 7 extensionia, 5 relay extensionia, 10 4,2A virtalähdettä jne...

    VastaaPoista
  3. Voitko vaikka lähettää tekemäsi projektitiedoston ja pienen kuvauksen sähköpostiini risto.kortetjaervi (at) loxone.com niin tarkistan. Virtalähteitä esimerkiksi voi tulla ylimääräisiä kun ohjelma ei tiedä onko niitä lamppujen mukana jo tullut.

    VastaaPoista